Oguzhan/Metehan

metehan6

Standbeeld van Metehan/Oguzhan

 

Metehan (traditioneel Chinees: Maodun Danyu);Kantonees: Moh-Tun Taan-Yuu); (234 – 174 v.Chr.) was heerser van het rijk van de Xiongnu (Aziatische Hun rijk) 209 v.Chr. tot 174 v.Chr. Men kan hem met verschillende namen tegenkomen, zoals Maodoen, Maotoen, Motoen, Metehan.

 

In de wetenschappelijke literatuur wordt de naam Oğuzhan geassocieerd met Metehan (Maodun Danyu). De reden is dat er opvallende gelijkenissen van de Oguzhan biografie in de Turks-Perzische manuscripten en de Metehan biografie in de Chinese bronnen zijn(vete tussen vader en zoon, richting en de volgorde van de veroveringen,enz).

 
Metehan/Oguzhan is de zoon van Teoman (Dou Man). Teoman is de oprichter van het Aziatische Hun rijk. Oguzhan is de heerser die voor het eerst in de geschiedenis alle Aziatische volkeren onder een dak heeft verzameld. Hij is degene geweest die met zijn enorme leger de chinese muur is voorbijgegaan.

 

 

Veel Turkse hordes die naar het westen trokken, kwamen voort uit de Oğhuz-stam (Oğuzhan). De meest bekende hiervan zijn onder andere de Seltsjoeken, Ottomanen, Turkmenen, Kyptsjaken.De Oğuzen waren een van de grootste Turkse stammen in Centraal-Azië. Zo zou de Oğuz-stam bestaan uit 24 takken, van waaruit de huidige Turkse volkeren zouden afstammen. De Oğuzen zelf zouden afstammen van de legendarische Turkse heerser Oğuz Han. Oghuzhan is de noemer voor verscheidene westerse Turkse groepen die rond de 10e eeuw na Christus gezamenlijk naar het westen trokken.

 

Oguzhan/Metehan werd aanvankelijk door zijn vader Teoman in ballingschap gestuurd en verbleef enige tijd onder de Tochaarse Yuezhi. De reden van de ballingschap was dat de vader Teoman en de Chinese stiefmoeder van Oguzhan van plan waren om hun jongere kind ,de stiefbroer van Metehan/Oguzhan als troonopvolger aan te wijzen. Zijn stiefmoeder overreedde Teoman om een inval te doen onder de Yuezhi voornamelijk om Metehans dood te veroorzaken, maar deze ontsnapte en overleefde en werd door zijn vader weer terug naar het hof gehaald. Hij werd aan het hoofd gesteld van een deel van het leger(10.000 man) en wist op de troon te komen nadat hij zijn vader Teoman, stiefmoeder en stiefbroer had omgebracht. Hij bleek een heerser van formaat die het Xiongnu rijk (Aziatische Hun rijk) dat aanvankelijk een deel van de steppe ten noorden van China beheerste- sterk zou uitbreiden.

 
Het leger dat hem toegekend was door zijn vader Teoman ,was in zeer korte tijd een van de best getrainde krijgers en boogschutters. Hij heeft zijn leger zo getraind ,dat als hij met zijn boog een richting aanwijst dat er dan ook op geschoten wordt door al zijn boogschutters . Om van de loyaliteit en discipline van zijn leger zeker te zijn richtte Oguzhan/Metehan zijn boog op zijn favoriete paard, de soldaten die aarzelden te richten op de paard van Oguzhan/Metehan werden geexecuteerd. Op een dag toen Oguzhan/Metehan zijn boog op zijn vader ,stiefbroer en stiefmoeder richtte, aarzelde zijn soldaten geen enkel moment wat volgde in een pijl regen op de drie genoemde personen.

oguzhan123

Oguzhan/Metehan

 

tumblr_mf3q3oq16x1s0bp8to1_500

Oguzhan op een biljet

 

 

 

 

 

 

Oguzhan/Metehan boezemde angst in met zijn militaire macht in de regio. Dankzij de oorlog tactiek die hij toepaste en militaire discipline overwon hij van het Chinese rijk en de omliggende stammen. Het leger van Oguzhan/Metehan bestond niet uit burgers die in de oorlogstijd verzameld werden maar uit getrainde beroepsmilitairen die gereed waren om te strijden.
Toen Oguzhan/Metehan stierf in 174 v.Chr. liet hij een groot rijk van verschillende stammen onder een dak achter.