Kerk van Agthamar

 akdamar-6

 

De Kerk van het Heilige Kruis of Kerk van Aghdamar is een Armeens-orthodoxe kerk op het eiland Akdamar in het Van meer in Oost-Anatolië (Turkije).  Het Van-meer ligt gedeeltelijk in de provincie Van en gedeeltelijk in de provincie Bitlis. Aan de westkant van Akdamar liggen hoge steile kliffen, het hoogste punt van het eiland is 1912 meter.
De Akdamar kerk of kathedraal (Akdamar Kilisesi) is het symbool van het eiland, deze Kerk van het Heilige Kruis is een mooi voorbeeld van Armeense architectuur. De kerk werd vanaf het jaar 915 gebouwd door koning Gagik I, die koning was van het onafhankelijke Armeense koninkrijk Vaspurakan. De Heilige Kruis kerk werd het spirituele en culturele centrum voor de Armeniërs uit het Armeense Hoogland.
Het gebouw is bereikbaar via een lange trap. De reliëfs aan de buitenkant van de  Kerk van het Heilige Kruis zijn nog in opmerkelijk goede staat. De reliëfs zijn afbeeldingen van teksten uit de bijbel, zo is er een serie die het verhaal van Jonas en de walvis uitbeeldt. Andere reliëfs laten het Bijbelse verhaal van David en Goliath zien en van Adam en Eva met de verbanning uit Eden. In de kerk zijn veel muurschilderingen te zien.
akdamar5-1   aktamar   church-inside