Kaunische rotsgraven

 

kayamezar

Dalyan is een stadje en gemeente in de provincie Muğla aan de zuidwestkust van Turkije. Het stadje is een zelfstandige gemeente binnen het administratieve district Ortaca en telt ruim 4700 inwoners.

Van oorsprong is het een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. De plaats ligt aan de Dalyan-rivier (Dalyan çayı), die het Meer van Köyceğiz(Köyceğiz Gölü) verbindt met de Middellandse Zee.

Kaunos was een stad op de grens van Karië en Lycië, een paar kilometer ten westen van het hedendaagse Dalyan in de Turkse provincie Muğla. Aanvankelijk was Kaunos een aparte stadstaat. Pas later werd het deel van Karië en nog later van Lycië. De stad was een belangrijke zeehaven, waarvan de geschiedenis vermoedelijk teruggaat tot de 10e eeuw v. Chr.De meest bekende handelswaren bestonden uit slaven, hars pek en gezouten vis.Door de vorming van het Iztuzu-strand en de verzanding van de vroegere Golf van Dalyan (vanaf 200 v. Chr.) ligt Kaunos nu echter zo’n 8 km van de kust verwijderd.

De stad had twee havens, de zuidelijke haven ten zuidoosten van de kleine burcht en de binnenhaven in het noordwesten ervan. De zuidelijke haven bleef tot ongeveer het einde van het Hellenistische tijdvak in gebruik, maar werd toen ontoegankelijk door uitdroging. De binnen- of handelshaven was af te sluiten met kettingen. Deze binnenhaven bleef tot in de nadagen van Kaunos in gebruik, maar door de verzanding had de stad haar belangrijke functie als handelshaven toen al lang verloren. Na de inname van Karië door Turkse stammen en een ernstige malaria-epidemie in de 15e eeuw na Chr. werd Kaunos geheel verlaten.

Bij de opgravingen zijn zes tempels blootgelegd, twee uit de Hellenistische periode en vier uit de Romeinse tijd, waarvan de terrastempel uit de 3e eeuw v.Chr. met een in een cirkel geplaatste kolomstructuur er tegenover waarschijnlijk het meest tot de verbeelding spreekt. Binnen de cirkel is een obelisk aangetroffen, die ook afgebeeld staat op oude munten uit Kaunos en die het symbool was van de god-koning Kaunos die volgens de overlevering de stichter was van de gelijknamige stadstaat.

de zes rotsgraven aan de Dalyan-rivier uit de 4e – 2e eeuw v.Chr., waarschijnlijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Dalyan.De façades van de rotsgraven doen denken aan het vooraanzicht van Hellenistische tempels met twee Ionische zuilen, een driehoekige fronton, een architraaf met getande friezen, en akroterions in de vorm van palmbladen.

De spectaculair ogende stadsmuren van Kaunos werden gebouwd tijdens de heerschappij van Mausolos in de 4e eeuw voor Christus. De stadsmuren zijn buitenproportioneel in verhouding tot Kaunos en zijn bevolking, naar men aanneemt omdat Mausolos grootse plannen had voor de ontwikkeling van Kaunos als marine- en handelshaven. De stadsmuren beginnen ten westen van de binnenhaven en lopen over de heuvelruggen ten noordwesten en noorden van Kaunos, tot boven op de steile rotsen tegenover het stadje Dalyan. Er loopt een wandeling langs de muur vanaf het waterpomphuisje bij Çandır. De regelmatig gevormde rechthoekige steenblokken en de gebruikte stapeltechniek geven een duidelijk beeld van de bouwtechniek in de Hellenistische periode. Delen van de muur zijn puntgaaf bewaard gebleven, andere delen zijn duidelijk na beschadiging afgebroken en herbouwd.

Kaunos wordt omringd door een groot aantal begraafplaatsen uit de Oudheid, aangezien de Grieken en Romeinen hun doden altijd buiten hun directe woongebied begroeven. De nisgraven in de vorm van een rechthoekig duivengat waren het meest algemeen. De as van de dode werd in een urn gedaan en in een nisgraf bijgezet. In het haventje van Çandır, vanuit Dalyan een paar km voorbij de opgraving van Kaunos, vindt men tientallen nisgraven en tevens een wat groter rotsgraf, uitgehouwen in de wand van Kızıltepe (lett. de rode heuvel)

 

dalyangroot     kaunos      Kaunos_Kral_Mezarları