Ephesus/Efeze

antalyaslider

Odeon van Efeze

Efeze (Latijn: Ephesus) was in de oudheid een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië in de huidige provincie Izmir in Turkije, tegenover het eiland Samos, ten zuidwesten van Selçuk .Efeze is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Het was oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) een groep inheemse nederzettingen, gelegen rondom het heiligdom van de grote oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze genaamd.

Efeze werd door de Ioniërs gesticht in de 11e eeuw v.Chr. en later uitgebreid door de Romeinen. Het wordt vandaag de dag als één van de grootste gereconstrueerde plaatsen van de Oudheid beschouwd en in deze regio vertoefden ook Cleopatra, Marcus Antonius, de Heilige Maagd Maria en de apostel Johannes.

De ruïnes van Efeze zijn het grootste openluchtmuseum in Turkije. De HadrianusTempel, de Fontein van Trajanus, het Grote Theater en de spectaculaire Bibliotheek van Celsus, één van de best bewaarde gebouwen tussen de ruïnes.

Tomb_of_Saint_John_the_Apostle

Tombe van aposteel st. Johannes

hadrianus

Tempel van Hadrianus

 

 

 

 

 

 

 

Efeze is ook van belang voor het Christendom, wegens zijn associatie met verscheidene Bijbelse figuren, waaronder Paulus en Johannes de Evangelist.Maar het hoogtepunt is toch wel de laatste rustplaats van de Heilige Maagd Maria.

Nadat Jezus gekruisigd werd, kwam de Heilige Maagd Maria naar Efeze waar ze haar laatste dagen doorbracht op de berg Bulbul. Het huis waar ze woonde is sinds kort een bedevaartsoord geworden, en is een begeerde bestemming voor Christenen wereldwijd.

Meryem2

Huis heilige maagd Maria

huismaria1

Huis heilige maagd Maria