Blauwe Moskee/Sultan Ahmet Camii

The_Sultan_Ahmed_Mosque_(Blue_Mosque)_(8290130241)

Blauwe Moskee /  Architect:Mehmet aga

 

De Blauwe Moskee/Sultan Ahmet Camii

Indrukwekkend met haar koepels en zes minaretten, domineert de Sultan Ahmet Moskee, ook wel de Blauwe Moskee genoemd, de skyline van Istanbul. Gebouwd in de zeventiende eeuw, wenste Sultan Ahmet I een moskee te bouwen die mooier en groter dan de naastgelegen Aya Sofia zou zijn.

Geschiedenis
De Sultan Ahmet I was slechts negentien jaar toen hij architect Sedefhar Mehmet Aga in 1609 opdracht gaf om de Blauwe Moskee te laten bouwen. Mehmet aga was een leerling van bouwmeester Mimar Sinan. Koca Mimar Sinan Ağa (Ağırnas, 15 april 1489Istanboel, 17 juli 1588) is de bekendste architect uit het Ottomaanse Rijk. Hij werkte als hoofdarchitect voor de Ottomaanse sultans Selim I, Süleyman I, Selim II en Murat III. Zijn bekendste bouwwerken zijn de Selimiye-moskee in Edirne en de enorme Süleymaniye-moskee in Istanbul. Hij was een van de eerste architecten ter wereld die in zijn ontwerpen rekening hield met aardbevingen. Sinans invloed op de Ottomaanse bouwstijl en zelfs de hedendaagse Turkse bouwstijl is enorm.

In 1617 was de Blauwe moskee afgerond. Sultan Ahmet kon niet wachten tot zijn mooie creatie gereed was en hielp daarom zelf ook vaak mee met de bouw. Helaas stierf Sultan Ahmet I slechts een jaar na de oplevering van zijn meesterwerk, op 27-jarige leeftijd. Hij is naast de moskee begraven, samen met zijn vrouw en drie zonen.

Het originele complex bevatte een moskeeschool, ziekenhuis, basisschool, markten en de graftombe van de sultan. De meeste van deze (bij)gebouwen zijn in de negentiende eeuw gesloopt.De moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. De  moskee heeft zes minaretten.

 

 

sultan ahmet cami

Blauwe Moskee  / Architect:Mehmet aga

bleu_mosque_or_sultanahmet_camii

Blauwe Moskee  / Architect :Mehmet aga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

selimiye

Selimiye Moskee  / Architect: Mimar Sinan